Co robić jesienią by zapomnieć o słocie, krótkim dniu i braku słońca? Gotować!!! :-) I jeść! Pysznych i dojrzałych w czasie letniego słońca warzyw mamy jesienią dostatek. A jeśli do warzyw dodamy jeszcze kilka rozgrzewających przypraw, będziemy zdrowi i odporni na przeziębienia. Imbir, kurkuma i cytryna gwarantują, że zapomnimy o chusteczkach do nosa i przeciwgrypowych medykamentach. Do kuchni zatem, a nie do apteki rodacy! :-)
Dziś wyczarujemy pyszną, aromatyczną jesienną i wspaniale rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy i batatów.
Dziś wyczarujemy pyszną, aromatyczną jesienną i wspaniale rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy i batatów.
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy (suchej)
- 2 bataty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 mała ostra papryka
- 1 cytryna
- kurkuma, kumin, sól, pieprz
- trochę masła klarowanego lub oliwy
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 pomidory
- 1,5 litra bulionu warzywnego
Wykonanie:
Na patelni szklimy na oliwie lub maśle klarowanym pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, drobno pokrojoną papryczkę oraz starty na tarce imbir. Marchewki i bataty obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Po 5 min wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy pół pokrojonej w plastry cytryny i sok wyciśnięty z drugiej połowy. Soczewice płuczemy i wrzucamy do garnka. Gotujemy wszystko około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy po 20 min do naszych gotujących się warzyw. Gotujemy jeszcze 10 minut. Do smaku dajemy przyprawy- kurkumę, kumin, sól, pieprz.Na koniec wyjmujemy wygotowane plastry cytryny (żeby zupa nie zgorzkniała) i wlewamy mleko kokosowe. Zupa powinna być gęsta, zawiesista.
Podajemy z białym pieczywem.
W sam raz na obiad w czasie jesiennej pluchy. Aromatyczny i rozgrzewający.
Smacznego!
Agata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz