poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Domowe burgery


Komu komu domowego burgera? Zdrowego, pysznego i bez konserwantów? Prawdziwego, nie plastikowego? Nabraliście ochoty??? Kotlet z mięsa wołowego posiekanego własnoręcznie i  kupionego w zaprzyjaźnionym sklepiku. Z warzywami od rolnika z targu, w bułce z pobliskiej piekarni. Wiem, że to trudniejsze niż podjechanie do okienka w restauracji na M, zamówienie hamburgera i odebranie w kolejnym okienku. Ale warto! Waartooooo!!!

Co potrzeba (na 6 burgerów):
1 kg mięsa wołowego (nie może być chude, najlepszy jest antrykot, mięso ma mieć trochę tłuszczu, w innym wypadku burgery wyjdą suche, wiórowate i niesmaczne)
3 małe cebulki szalotki
2 pomidory
3 ogórki kiszone!
kilkanaście listków sałaty
sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu, 2 łyżeczki musztardy, odrobina ostrej papryki w proszku
przyprawy do mięsa: 3 łyżki musztardy ostrej, sól, pieprz, 2 łyżeczki rozmarynu suszonego (lub 2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu), 3 łyżeczki sosu worcestershire, ząbek czosnku
6 bułek (nie muszą być koniecznie "hamburgerowe"- ja ich nie lubię, bo są słodkie)
oliwa, 2 łyżeczki octu, łyżeczka miodu (lub cukru)

Wykonanie:
Mięso siekamy (nie mielimy!)- można oczywiście użyć robota kuchennego, nie trzeba siekać nożem. Posiekane dosyć drobno mięso doprawiamy przyprawami j/w. Solimy do smaku. Ważne jest by do mięsa dodać 50 ml zimnej wody. Bardzo dokładnie wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Formujemy kotlety. Kotlet nie może być zbyt gruby. Powinien mieć grubość ok 1-1,5 cm a wielkość bułki.
Cebulki kroimy w grube piórka i smażymy na oliwie razem z octem, miodem i odrobiną soli. Czekamy aż się skarmelizuje.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kotlety układamy na posmarowanej oliwą kratce do pieczenia (nie układajcie ich bezpośrednio na blasze, bo się nie zgrillują a upieką), kratkę kładziemy na blaszce i włączamy opcję grill (lub pieczenie "z góry"). Wsuwamy do piekarnika na 5 minut. Po 5 minutach odwracamy kotlety na drugą stronę i grillujemy kolejne 5-7 minut. W tym czasie na drugiej blaszce układamy rozkrojone bułki i tez wkładamy do piekarnika na 5 minut.
Wyjmujemy bułki, smarujemy sosem, układamy liście sałaty, a później kolejno pomidory w plastrach, mięso, skarmelizowaną cebulkę, ogórki też w plastrach i na wierzch druga połowa bułki posmarowana sosem. Przytrzymujemy konstrukcję patyczkiem szaszłykowym i zjadamy w ulubionym towarzystwie!

Smacznego!
Agata



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz