wtorek, 27 października 2015

Pierogi z soczewicą z twistem, czyli z suszoną morelą



Tak, tak, dobrze widzicie! Dzisiaj będą pierogi z soczewicą oraz suszonym owocem. I zapewniam Was, że chociaż pierwszy raz takie połączenie przyszło mi do głowy, te pierogi zagoszczą na pewno na naszym stole częściej. Trochę "niewyraźny" smak soczewicy przełamują kawałki suszonej moreli, a aromatu całości nadaje szałwia.


Dzisiaj wpis króciutki, bo w zasadzie tylko o farszu, gdyż pierogi już raz kleiłyśmy. I ciasto na nie jest dokładnie z tego pierogowego przepisu.

A co potrzeba do farszu na pierogi z około 1/2 kg mąki:
2,5 szklanki ugotowanej soczewicy
duża cebula
10-12 suszonych moreli
10 listków posiekanej szałwii
łyżeczka tymianku suszonego lub dwie łyżeczki świeżego
odrobina oliwy
sól, pieprz

Cebulkę kroimy drobno w kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy do ugotowanej z odrobiną soli soczewicy. Następnie kroimy w drobną kostkę suszone morele i mieszamy z soczewicą, cebulą i ziołami. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Ja użyłam szałwii świeżej i myślę, że taka tu się sprawdzi najlepiej.

Farsz zawijamy w ciasto jak w klasycznych pierogach. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia.

Podajemy z masłem szałwiowym, czyli listkami szałwii przesmażonymi na maśle.



Naprawdę pycha!
Smacznego!

Agata


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza