wtorek, 8 września 2015

Jesienna tarta rustykalna ze śliwkami.


Ciasto bez foremki?!? Yes, yes, yes.. Zawsze chciałam je upiec. A ponieważ teraz jest sezon na śliwki zewsząd spoglądają na mnie tarty ze śliwkami. W tefałce, w gazetach kulinarnych, w internecie. Śliwki, królowe jesieni!! I tarty. Tarty z budyniem, tarty francuskie, tarty kruche.. I tarty pieczone bez foremki. Zwane też galette. Ja jednak wolę nazwę tarta rustykalna. Zebrałam kilka przepisów, pomiksowałam i wykonałam. A jak?

Składniki:
ciasto:
200 g masła
300 g mąki
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
jajko do posmarowania

nadzienie:
3/4 kg śliwek
50 g orzechów włoskich lub migdałów w płatkach
5 łyżek brązowego cukru
cynamon
pół kieliszka wiśniówki (opcjonalnie)

Składniki ciasta szybciutko zagniatamy (masło powinno być zimne) na jednolitą masę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. W tym czasie śliwki pozbawiamy pestek i przekrawamy na połówki. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości koło 1 cm, podsypując mąką. Placek przekładamy na papier do pieczenia. Można też wybrać opcję łatwiejszą- ciasto od razu wałkować na papierze do pieczenia.
Na rozwałkowany placek sypiemy pokruszone orzechy (lub migdały) i układamy śliwki zostawiając 5-6 cm brzegu pustego (będzie do zagięcia). Śliwki powinny nachodzić na siebie, tak żeby między nimi nie było wolnego miejsca. Owoce układamy od zewnątrz do wewnątrz wypełniając nimi cały środek. Następnie posypujemy śliwki cukrem i cynamonem oraz delikatnie skrapiamy wiśniówką. Brzegi ciasta zawijamy do środka i smarujemy rozmąconym jajkiem.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut aż do zarumienienia brzegów. Naszą tartę wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto wychodzi dość twarde ale kruchutkie i pyszne!

Smacznego!
Agata



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz