środa, 29 lipca 2015

Letni serniczek jagodowy na piernikowym spodzie.



Czas wakacji- czas jagód! Ale ile można pić koktajli jagodowych i jeść jagód ze śmietaną. Jagody w pierogach i naleśnikach też mogą się znudzić, zatem dziś coś innego. Serniczek jagodowy. Łatwy, smaczny i w pysznym fioletowym kolorze.

Co potrzeba:
1 duży kubek jagód
2 opakowania serków waniliowych homogenizowanych po 200g
2 łyżki cukru pudrem
1/4 szklanki mleka (lub mleka np. migdałowego)
3 łyżki żelatyny
150g pierniczków np. toruńskich (mogą być w czekoladzie lub bez czekolady)
50g masła
borówki, biała czekolada do dekoracji

Wykonanie:
Pierniki rozkruszamy w blenderze lub widelcem po prostu. Masło roztapiamy. Pokruszone pierniki łączymy z masłem i taką masą wykładamy spód małej tortownicy (16cm). Wkładamy do lodówki. W tym czasie blendujemy jagody z serkiem i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku i po wystygnięciu dodajemy do masy serowej. Wylewamy masę serową na piernikowy spód, posypujemy na wierzchu borówkami amerykańskimi i wkładamy do lodówki (najlepiej na noc). Następnego dnia dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą i ponownie chłodzimy w lodówce pół godziny.

Jagodowe szaleństwo niech trwa!
Smacznego

Agata


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz