środa, 25 lutego 2015

Wytrawne muffinki z gruszką i serem, zamiast kanapek;-)



-Mamo, nie chcę już tych kanapek do szkoły! Znudziły mi się! Daj mi jutro coś innego..
Kto tak ma, łapka do góry;-) No, faktycznie ile można jeść chleb posmarowany masłem i przełożony jakąś wędliną czy serem. Kanapka do szkoły, kanapka do pracy, kanapka "na szybko", gdy poczujemy głód. A okazuje się, że wystarczy dosłownie pół godziny na wyprodukowanie pysznego i pełnowartościowego, bogatego w witaminy, węglowodany i białko ekwiwalentu nudnej kanapki. W sam raz dla uczących się i pracujących - Panie i Panowie zapraszam na muffinki z gruszką i serem pleśniowym!

Co potrzeba (na 12 babeczek):
200 g mąki (ja wzięłam orkiszową)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki soli
75 g masła
1 szklanka (200 ml) jogurtu naturalnego rzadkiego
2 jajka
2 gruszki
150 g sera pleśniowego (lazur, gorgonzola)
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano (lub trochę świeżego)


Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. W jednej misce mieszamy suche składniki- mąkę, sodę, sól, zioła. W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy jogurt i miksujemy krótko z przestudzonym masłem. Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę (można obrać ze skóry, ja nie obieram). Ser również kroimy w grubą kostkę. Na koniec mieszamy razem wszystkie składniki i dodajemy orzechy. Powstanie gęsta masa z kawałkami owoców i sera. Ciasto wkładamy do papilotek umieszczonych w blasze z zagłębieniami do pieczenia babeczek.



Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut (sprawdzamy patyczkiem i wyciągamy, gdy patyczek jest suchy).
Można jeść na ciepło i na zimno.

Smacznego!
Agata


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz