środa, 12 listopada 2014

Budyń jaglany



Pamiętacie czasy, kiedy w sklepach dostępne były dwa (no może trzy- z kaszą manną) rodzaje kaszy- gryczana i zwykła "mazurska"? Płatki owsiane w zasadzie rzadko można było dostać, a na talerzach maluchów królowały lane kluski na mleku. Czy powinniśmy się zatem dziwić, że mleczne zupy nie były tym, "co tygryski lubiły najbardziej"?;-)
Za to teraz możemy my- pokolenie starszaków;-) wziąć sobie odwet, a nasze dzieciaki z chęcią sięgają po mleczne śniadania, bowiem bogactwo kasz, płatków, musli, otrębów jest tak szerokie, że nawet nie podejmuję się wyliczyć. Jemy mleczną jaglankę, amarantus, kasze orkiszowe. W ramach eksperymentu ostatnio przygotowałam budyń z płatków jaglanych (które naprawdę można dziś dostać w każdym sklepie i są doskonałą alternatywą dla płatków owsianych). Mężczyźni w moim domu byli zachwyceni, ja również, bo przemyciłam zdrowe produkty w pysznym deserze bezglutenowym i wegańskim.


Składniki (na budyń dla dwóch osób)
2 szklanki mleka kokosowego (można też ugotować na mleku krowim, 
ale na kokosowym jest pyszny i aksamitny)
8 łyżek płatków jaglanych
szczypta soli
3 łyżeczki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
owoce lub konfitura do podania



Wykonanie
Mleko gotujemy razem z solą, cukrem i cynamonem, na wrzątek wsypujemy płatki i gotujemy około 3-5 minut. Jaglanka powinna być naprawdę gęsta. Budyń miksujemy blenderem na gładko. Rozlewamy do miseczek, dekorujemy konfiturą lub ulubionymi owocami.


Smacznego!
Agata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz