niedziela, 19 października 2014

Szarlotka 100, 200, 300 :-)


Dzisiaj niedziela, trzeba coś upiec na deser po świątecznym obiedzie;-)
Proponuję szarlotkę 100 (gramów cukru pudru), 200 (gramów masła), 300 (gramów mąki). Obiecuję, że nie może się nie udać!
Składniki:
100 g cukru pudru
200 g masła
300 g mąki
2 żółtka
4 duże jabłka
4 łyżki cukru
szczypta cynamonu
1 op. cukru waniliowego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
białko do posmarowania ciasta
1 łyżka grubego cukru

Składniki ciasta wyrabiamy razem na gładką masę. Dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki. Drugą rozwałkowujemy na ok. centymetrowej grubości placek, który wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut.
W tym czasie obrane i pokrojone (nie za drobno) jabłka podprażamy w garnuszku z małą ilością wody (2 łyżki) z 4 łyżkami cukru, cynamonem i cukrem waniliowym. Gdy jabłka nie są już twarde, dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny i ewentualnie jeszcze trochę dosładzamy.
Na podpieczony spód  podduszone jabłka. Na jabłkach układamy rozwałkowany na placek pozostały kawałek ciasta, który można posmarować na górze białkiem i posypać grubym cukrem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy znowu na 25-30 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Wyjmujemy, gdy ciasto na górze będzie ładnie zarumienione.
Podajemy na ciepło. Dekorujemy bitą śmietaną. 
Smacznego niedzielnego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz