czwartek, 23 października 2014

Pasta evening


Hej makaronożercy!

To jest post dla tych, którzy uwielbiają makaron, dla tych, którzy lubią szybkie dania i dla tych, którzy nie boją się nowych zestawień smakowych :-)
Także jeśli nie macie pomysłu na kolację zapraszam na SPAGHETTI Z AJWAREM I ŁOSOSIEM A'LA KOSMATA KUCHNIA- danie w 15 minut :-)

Co potrzeba? - porcja na 4 osoby
makaron (nie musi być koniecznie spaghetti, ja często robię tagiatelle)- 3/4 opakowania 500g
150g wędzonego łososia
1 słoiczek ajwaru (najlepiej własnej produkcji, ale jak nie mamy własnego, może być gotowy)
50 ml śmietanki kremówki
1 ząbek czosnku
1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
1 mała cebula
oliwa z oliwek

W garnku nastawiamy wodę na makaron, a na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy pomidora i wyciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie pewnie już zawrze woda na makaron, czyli można go wrzucać do osolonego wrzątku. W czasie gotowania klusek mieszamy produkty na patelni i po 5 minutach dodajemy ajwar oraz pokrojonego łososia. Na koniec, który zbiegnie się z dogotowaniem makaronu, dodajemy śmietankę, zagotowujemy sos. Odcedzamy spaghetti, łączymy z łososiowo-ajwarowym sosem i serwujemy z listkami bazylii.

To danie doskonale sprawdza się w domu oraz w "warunkach turystycznych". Na nartach, pod namiotem, wspaniałe przed lub po bieganiu, na pasta party!

Zachęcam :-)
Agata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz