niedziela, 29 czerwca 2014

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z kardamonem.

Rabarbar
 
Składniki:
1,5 kg truskawek
1 kg rabarbaru
1,5 szklanki cukru (lub więcej, jak ktoś lubi słodkie)
łyżeczka zmielonego kardamonu
dużo cierpliwości, bo to przetwór iście slow-foodowy…
 
 
Wykonanie:
Truskawki szypułkujemy, myjemy, rabarbar (umyty) kroimy na 2cm kawałki. Wszystko razem wkładamy do rondla o grubym spodzie, dodajemy 3 łyżki wody i gotujemy na malutkim ogniu. Po godzinie wsypujemy cukier i dalej gotujemy, tak aby odparowało jak najwięcej wody. Może to potrwać 2-3 godziny. Tu bardzo przyda się cierpliwość:-) W garnku często mieszamy! Konfiturę odstawiamy i następnego dnia odparowujemy dalej, kolejne 2 godziny. Na koniec wsypujemy kardamon. Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 30 minut (ja pasteryzowałam wkładając zakręcone słoiki do nienagrzanego piekarnika ustawiając temperaturę 130 stopni, pół godziny).
Czekamy na zimę i zjadamy! :-)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz