poniedziałek, 30 czerwca 2014

Bób w niecodziennej odsłonie

Składniki:
1 kg młodego bobu
3 duże pomidory
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, ulubione zioła
Wykonanie:
W garnku gotujemy bób w osolonym wrzątku, a na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulkę oraz wyciśnięty czosnek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Wszystko razem mieszamy i odparowujemy sok z pomidorów. Potrwa to około pół godziny. W tym czasie bób zdąży się już ugotować i czeka nas praca- musimy go pozbawić łupinek. Proces żmudny, ale opłaca się:-) Kiedy już mamy „rozebrany” piękny zielony bób i odparowane na patelni pomidory, wszystko razem mieszamy delikatnie (tak by bób się za bardzo nie rozpadł, solimy, pieprzymy i posypujemy ulubionymi ziołami (oregano, bazylia, natka pietruszki będą dobre). A teraz możemy rozpływać się nad delikatnym smakiem młodego bobu przełamanego odrobiną  pomidorowego kwasu:-)
Zajadajcie młody bób, póki jest!
Smacznego!
Agata

bób w pomidorach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz