piątek, 18 kwietnia 2014

I jajeczko i ciasteczko.


Pisanki, baby, mazurki - to na pewno, a może jeszcze ciasteczka? Oto pomysł na proste, szybkie ciasteczka idealne na Wasze świąteczne stoły.

Przepis jest dość uniwersalny, To po prostu kruche ciasteczka maślane, które robiłyśmy ostatnio również na
Jarmark Komorowski. Możecie podejrzeć, jak to wygladało tutaj.

Z okazji Świąt, zadobyłyśmy specjalne wykrawacze i powstały...

...zastępy zajęcy z żółtymi brzuszkami oraz....











...kopy jaj z apetycznymi "żółtkami"!













Najprostszy w świecie przepis na kruche ciasteczka maślane to:

300g mąki + 200g masła + 100g cukru pudru + 2 żółtka

Jeżeli dodajemy do ciasteczek dżemu, który jest dość słodki, możemy obniżyć ilość cukru o 20-30g. My tak uczyniłyśmy.

Zagniatamy ciasto - tu uwaga - używamy zimnego masła - i chowamy na pół godziny do lodówki. Potem odrywamy kawałek wielkości pomarańczy, resztę cały czas chłodzimy. Jeśli ciasto się ociepli, będzie bardzo luźne i trudno nam będzie obrabiać je pod kątem ciateczkowym.

Jeżeli chcemy wypełniać ciasteczka dżemem, praca będzie przebiegać dwuetapowo. Rozwałkowujemy naszą pierwszą kulę na placek grubości około 3-4mm i wycinamy spody w kształcie np. jajek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogrzewamy już piekarnik do 180 stopni.

Rozwałkowujemy kolejną ciastową kulę na podobną grubość, znów wycinamy ciastka i robimy dziurkę na dżem, np. kieliszkiem. Układamy drugie warstwy na pierwszych. W dziurkę aplikujemy dżem.

I tak: jeśli mamy dżem o konsystencji galaretki, kładziemy po prostu kapkę i ona nam sie w pieczeniu rozpłynie. Jeśli natomiast mamy coś lekko lejącego, konfiturowatego, to wypełniamy całą dziurkę w miarę dokładnie, bo dżem nam nieco odparuje, zgęstnieje, ale raczej się nie rozpłynie. Do wypełniania dżemem polecamy rękaw cukierniczy lub tzw. szprycę.

Do ciastek maślanych, dość słodkich w założeniu, dobrze sprawdzają się dżemy z lekko kwaśnym posmakiem, np. morelowy. My miałyśmy akurat domową konfiturę eksperymentalną, z połączenia dyni i jabłek, bo akurat obydwa gatunki obrodziły zeszłego roku. Pyszna;-)

Przygotowane ciastka wstawiamy do pieca na około 15 min. Obserwujemy - jak zaczynaja się przypiekać - wyciągamy.

Po ostygnięciu warto je schować od razu do szczelnego pudełka, bo łatwo łapią wilgoć. A tak pozostaną cudownie kruche i rozpływające się dopiero w ustach maślaną symfonią smaku, podkręconą owocową słodyczą dżemu... Mniam!

Zabierajcie się szybko za ciasteczka, które miło będzie schrupać po wielkanocnym śniadaniu.
Musimy jednak ostrzec - uzależniają. Zostaną z Wami na wiele innych okazji. Wiemy, bo już to mamy ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz